Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Madártan (ornitológia) képes leírás - Madár.tlap.hu
részletek »

Madártan (ornitológia) - Madár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: madar.tlap.hu » Madártan (ornitológia)
Keresés
Találatok száma - 5 db
Az ornitológia hazai megalapítója

Az ornitológia hazai megalapítója

Herman Ottó természettudós, etnográfus, a Magyar Néprajzi Társaság alapító tagja, majd elnöke, a francia Becsületrend kitüntetettje 1835. június 26-án született Breznóbányán. Középiskolai tanulmányait a miskolci evangélikus főgimnáziumban végezte, majd kitanulta a géplakatos mesterséget. Hamarosan Bécsbe költözött, ahol a természettudományok terén autodidaktaként képezte tovább magát. A kötelező katonai szolgálatot követően, 1863-ban fényképészműtermet nyitott Kőszegen. Természettudományi ismereteit először 31 éves korában a kolozsvári Erdélyi Múzeum Egylet preparátoraként kamatoztathatta. Gyakorlatilag innentől datálódik tudományos pályája, és első, főként madarakkal és pókokkal foglalkozó publikációi is ebből az időszakból származnak. 1875-ben költözött Budapestre, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum természettudományi tárának őrsegéde lett. Nevéhez fűződik a tár folyóiratának, a Természetrajzi Füzeteknek az elindítása, amelyet tíz éven át szerkesztett. Tudományos pályája töretlenül felfelé ívelt, a Természettudományi Társulat megbízásából a magyarországi pókpopuláció feltérképezésével foglalkozott. Az elkészült Magyarország pókfaunája című könyv 314 pókfajta leírását tartalmazza, amelyek közül harminchat a tudomány számára addig ismeretlen volt. Több munkájában foglalkozott a filoxéra veszélyeivel, a megelőzés érdekében támogatta a homoki szőlőtermesztést...

Chernel István: madártan kutató

Chernel István: madártan kutató

Chernel István (1865-1922) a madártan kutatója, a sísport magyarországi meghonosítója műveinek és szakcikkeinek bibliográfiája. A bibliográfia felépítése: 1. Madártani, madárvédelmi írásai 2. Madártani viták 2. a. Chernel István és Madarász Gyula vitája a Locustella luscinioides énekéről 2. b. Vita Magyarország orniszáról 2. c. Chernel István és Kenese László vitája különböző madártani megfigyelésekről 2. d. Vita a süket- és nyírfajdról 3. Vadászati szakcikkei 4. A lábszánkózásról, sielésről szóló cikkek 5. Egyéb írásai...

Egy kis ornitológia - Index Fórum

Egy kis ornitológia - Index Fórum

Egy kis ornitológia az Index Fórumon. A fóru hozzászólásai regisztráció nélkül is elolvashatóak, de ha írni szeretnénk, ahhoz regisztrálni kell a fórumon. A regisztrációhoz szükség van egy érvényes email címre.

Ornitológia - felsőfokon blog

Ornitológia - felsőfokon blog

Blogom a madarakkal kapcsolatos kutatásokat és eredményeit, aktuális híreket, egyesületek szervezeti tevékenységeit osztja meg. Minden madárbarát figyelmébe ajánlom. A híreket folyamatosan frissítem, igyekszem napra készen megosztani. A kutatások többnyire a Balaton, Kis-Balaton térségére és a Dinnyési-Fertőre fog fókuszálni a jövőben.

Ornitológia - Metapedia

Ornitológia - Metapedia

Ornitológia, madártan, az állattannak a madarak osztályával foglalkozó része. Tudományos alapjait a Linnét követő időkben, a XVIII. sz. végén és a XIX. sz. folyamán Brisson, Naumann, az id. Brehm és mások rakták le, majd Fürbringer, Kleinschmidt, Gadow, Hartert és mások munkálkodása fejlesztette a mai magaslatra. A magyar tudományos O. megalapítója Petényi Salamon János, (1799-1855), utána Hermán Ottó, (1835-1914), Chernel István, (1865-1922) és Madarász Gyula, (1358-1931) voltak a legkiválóbb magyar ornitológusok. L. még Madártani Intézet.

Tuti menü