Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Harkály képes leírás - Madár.tlap.hu
részletek »

Harkály - Madár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: madar.tlap.hu » Harkály
Keresés
Találatok száma - 5 db
Fekete harkály

Fekete harkály

A fekete harkály,a madarak osztályának, harkályalakúak rendjébe, a harkályfélék családjába tartozó faj. Európa nagy részén él, de Ázsiában is előfordul. Általában öreg erdőkben található. Magyarországon rendszeres fészkelő, állandó madár. A harkályféléket csaknem minden tevékenységük a fákhoz köti: a madarak által kevésbé kihasznált életteret, a lombkorona és a talajszint közötti részt, a törzset foglalták el. Ügyesen kúsznak, a lábukon két ujj előre, kettő pedig hátrafelé áll, erős, görbe karmaik mellett ujjuk bütykei és kemény középső farktollaik is a kapaszkodást szolgálják. Zsákmányukat nem túlságosan hosszú, de nagyon kemény, éles csőrükkel szerzik. Nyakizmaik erősek, koponyájuk és nyelvük felépítése is zsákmányoló módszerükről árulkodik. Szigonyhoz hasonlóan recézett hegyű nyelvük féregszerű mozgással hatol be a rovarok járataiba...

Harkály (állatok) meghatározás

Harkály (állatok) meghatározás

HARKÁLYFÉLÉK (PICIDAE - Woodpeckers): a harkályalakúak rendjének egyik családja. Megjelenésében egyöntetűbb, mint a hasonló nevű rend fajai. A nagyságuk az ökörszem méreteitől 56 cm-ig terjed. A testük nyúlánk. A harkályok, miután a modern erdőgazda, gyümölcstermesztő, kertész odvas, korhadó fát meg nem tűr, szükségökben reászoktak az egészséges fákra, meg-megvagdalják s fészkük számára odut is vágnak törzsükbe...

Harkályfélék

Harkályfélék

A harkályfélék (állat, Picidenae), a kuszók rendjébe, a Coleomorphák csoportjába tartozó madárcsalád. Csőrük hosszu, egyenes, négyélü, oldallécekkel, végén vésőszerü és nagyon ritkán rövidebb a fejnél; nyelvük hosszura kinyujtható, végén rendesen visszafelé álló horgocskákkal. Szrány középhosszuságu, fark ékalakui, a kormánytollak hegyesek és merev gerincekkel, ami a fán való kuszásuknál igen jó szolgálatot tesz. Eledelüket kizárólag rovarok képezik. testük alkotásánál fogva arra vannak utalva, hogy a fák törzséb és vastagabb ágain kuszva, a fakéreg alatt tartózkodó káros rovarokkal, azok petéivel, hernyóival és bábjaival táplálkozzanak és igy gátat vessenek az erdei káros állatok tulszaporodásának. Erős karmokkal ellátott kuszó lábaikkal kitünően tudnak kuszni, éles csőrükkel pedig igen jól ki tudják kopácsolni a kéreg alatt tartózkodó bogarakat. Kopácsolása és éles hangja messze elhallatszik az erődben. Körülbelül 300 faja ismeretes, melyek - kivévén Ausztráliát, Madagaszkár szigetét és Uj-Zélandot - az egész földön el vannak terjedve. Erdei kóborló madarak. Önkészítette faudoban fészkelnek, fészköket szépen kisimítják és aljára finom forgácsot raknak. 4-8 tojást rak a nőstény, melyekből 12-14 nap mulva kelnek ki a fészeklakó kicsinyek...

Kis fakopáncs

Kis fakopáncs

Előfordulása: Európa és Ázsia. Folyóárterek, elegyes erdők és tölgyesek lakója. Megjelenése: Testhossza 14-15 cm, szárnyfesztávolsága 25-27 cm, testtömege 17-25 g. A hím fejtetője vörös, a tojóé fekete. Farkát támaszkodásra is használja. Életmódja: Lepkék lárváival és levéltetvekkel táplálkozik...

Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs

Előfordulása: Európa, Ázsia és Észak-Afrika. Hegy- és síkvidéki erdős helyek lakója. Megjelenése: Testhossza 23-26 cm, szárnyfesztávolsága 38-40 cm, testtömege 70-100 g. Feje teteje, nyaka és háta fekete, nagy, jellegzetes, fehér foltokkal. Hasa alja vörös. Életmódja: Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő hernyókat keresgélve, majd ragadós nyelvével szedi ki táplálékát. A fatörzsről is összeszedi a bogarakat, és a gyümölcsöket is megeszi...

Tuti menü