Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gólya képes leírás - Madár.tlap.hu
részletek »

Gólya - Madár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: madar.tlap.hu » Gólya
Keresés
Találatok száma - 8 db
Abdim-gólya

Abdim-gólya

Közép- és Dél-Afrikában és Szomáliában él. Októbertől márciusig nagy csapatokban, az Egyenlítőn keresztül, déli és keleti irányban vándorol Zambiáig és Dél-Afrika keleti részéig. Egy kis költőpopulációja megtalálható ezenkívül Jemenben is. Költés után többnyire az Egyenlítőtől délre vonul, az év java részét Kelet- és Dél-Afrikában tölti. Magassága 75-80 centiméter. Testsúlya 900-1100 gramm. Feje, háta és szárnya fémesen csillogó fekete. Hasa, hátának alsó része és fartöve fehér, pofája szürkéskék, részben kopasz. Erőteljes, zöld csőrének alapszíne gyakran vörös, lába és lábfeje sötét, az ízületek gyakran vörössel keretezettek. Első pillantásra hasonlít az Afrikában is előforduló fekete gólyára (Ciconia nigra), amely azonban nagyobb méretű és a nyaka is hosszabb. Majdnem mindig társaságban, gyakran nagy csoportokban él, a fehér gólyával (Ciconia ciconia) is közös csoportot alkot. Tápláléka főleg sáskákból és más, nagyméretű rovarokból áll. A sekély vízben kutat élelem után...

Erdei gólya

Erdei gólya

Az erdei gólya (Mycteria americana) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó faj. Előfordulása: Mexikóban, a Karib-szigeteken, Közép-Amerikán keresztül Argentína északi részéig fészkel. Egy kis létszámú, már veszélyeztettnek tekinthető kolóniája költ Florida legdélebbi részén is, így ez az egyetlen Észak-Amerikában is előforduló gólyafaj. Megjelenése: Mérete 90-100 centiméter, szárnyfesztávolsága 150 centiméter. Tollazata majdnem teljesen fehér, kivéve a szárnyai végét. Nyaka és feje csupasz, ezáltal ha a fejét bedugja az iszapba, nem ragadnak össze a tollai. Életmódja: Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Sekély vízben kutat élelem után, csőrével érzékelik a zsákmányt (halakat, békákat vagy nagyobb vízirovarokat), majd elkapja. Szaporodása: Gallyakból álló fészkét a fákra rakja. A fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 27-32 napig kotlanak...

Fehér gólya Online Adatbázis

Fehér gólya Online Adatbázis

Fehér gólya Online Adatbázis a Magyar Madártani Egyesület honlapja. A fehér gólya a magyar nép kedvelt madara, de szinte egész elterjedési területén szeretik az emberek, különféle hiedelmek kötődnek hozzá. Több európai nép - például a litvánok - hozzánk hasonlóan a nemzet madarának tartja. Még a finn gyerekeket is a gólya hozza, pedig arrafelé nem fészkel a szerencsehozó madár, s előfordulása is csak alkalmi. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában. A közkedveltség ellenére a faj állománya erősen lecsökkent, Nyugat-Európa néhány országából kipusztult vagy csak költséges programokkal sikerült töredék állományát megmenteni. Jelenlegi magyarországi állománya harmada a múlt század közepén fészkelő párok számának. A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A BirdLife International nemzetközi állományadatokon alapuló osztályozása alapján az Európa-szerte veszélyeztetett (SPEC 2) kategóriában tartozik. A faj elterjedésének központja Közép-Európa, egyik legnagyobb és stabil állománya Magyarországon költ (mintegy 5 000-5 500 pár, a világállomány mintegy 4 %-a). Nyugat-Európa nagy részéről teljesen kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme...

Fekete gólya

Fekete gólya

Vége az állatvilág számára is sok megpróbáltatást jelentő télnek, a tavasz közeledtét jelzi az is, hogy egy kicsit később a szokásosnál, de végül megérkeztek az első gólyák Magyarországra. A fehér gólyák fogyását az utóbbi évtizedekben Európa-szerte sikerült megállítani, kevésbé ismert rokonát, a fekete gólyát azonban még mindig a kipusztulás fenyegeti. A fekete gólya, akárcsak a fehér, a gázlómadarak rendjébe tartozik. A gázlómadár fogalmán ökológiai típust értünk, amely több különböző, egymással csak részben rokon családba sorolható, mégpedig a gémfélék, a gólyafélék, a darufélék és a flamingófélék családjába. Ezek egymástól jól megkülönböztethetőek, ami összeköti őket, hogy táplálékukat mindannyian hosszú lábaikkal a vízben gázolva szerzik. A fekete gólya a fehér gólyával ellentétben nem húzódott be az emberi településekre, inkább háborítatlan erdők mélyén fészkel. Általában természetszerű, gazdag és változatos élővilágú öreg erdőket választ, melyek rendkívül sok természeti értéket hordoznak. Életmódja sokkal inkább vízhez kötött, mint fehér rokonáé. A hazai állomány a Magyar Madártani Egyesület (MME) által 1995-ben elvégzett felmérés alapján 150-200 pár volt. Legjelentősebb élőhelyei a Dunántúl déli részén Somogyban, Baranyában és a Duna menti galériaerdőkben találhatóak. Előfordul csaknem valamennyi középhegységben, a Tisza mentén és Szatmárban is...

Feketecsőrű gólya

Feketecsőrű gólya

Délkelet-Ázsiában, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Oroszország egyes területein fordul elő.Méretek: testhossza 100-115 centiméter, a szárnyfesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 5 kilogramm. A testének nagy része piszkosfehér, szárnya és faroktollai feketék, lába piros. A csőre viszont fekete, ebben különbözik a hozzá nagyon hasonlító fehér gólyától. A nedves réteken, vizes élőhelyeken keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat és kígyókat is.Megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészküket ágakból építik. A fészekalj 4-5 tojásból áll.

Hirdetés
Gyapjasnyakú gólya

Gyapjasnyakú gólya

Gyapjasnyakú gólya Afrikában, Ázsiában, és Indonéziában honos, vizes élőhelyeken él. Magassága 80-90 centiméter, szárnyfesztávolsága 170-190 centiméter, testsúlya 1600-1900 gramm. Feje fekete, nyakán fehér gyapjas tollak találhatók. Homloka fekete, csakúgy mint lábai és csőre. Általában magányos, vagy legfeljebb párokban él, csapatokban csak ritkábban. A sekély vízben kutat élelem után. Tápláléka főleg nagyméretű rovarokból, rovarlárvákból, puhatestűekből, rákokból, békákból és gyíkokból áll. A legtöbb afrikai gólyafélétől eltérően igen félénk.A fészkek többnyire magányosan a fákra épülnek. Fészekalja 2-5 tojásból áll. A költési időszak rendesen a száraz időszakra esik. A fiókák 55 nap után válnak röpképessé.

Nyerges gólya

Nyerges gólya

A nyerges gólya Afrika halban gazdag vízpartjain, mocsaraiban él. Vízben gázolva, vagy lesben állva vadásznak, a prédát hirtelen döfik le hosszú és erőteljes csőrükkel. Elsősorban halakkal táplálkoznak, de hidegvérűeket, kisebb madarakat és emlősöket is el-elkapnak. Mielőtt bekapják a zsákmányt, feldobják a levegőbe. Jellegzetes élénk színű madarak, nevüket a csőr felső részén látható sárga nyereg után kapták. Párban költenek, párzási időszakban kiterjesztett szárnyakkal járják násztáncukat. Magas vízparti fára rakják fészküket, építőanyagként gallyakat felhasználva, majd földdel, náddal és sással bélelik. Területüket agresszívan védik, nem tűrnek meg más fajú madarakat sem a közelben...

Papucscsőrű gólya

Papucscsőrű gólya

A papucscsőrű madár vagy papucscsőrű gólya (Balaeniceps rex) a madarak (Aves) osztályán belül a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe tartozik. A papucscsőrűmadár-félék (Balaenicipitidae) családjának és az Balaeniceps nemnek az egyetlen képviselője. Füves mocsarak, papirusz mocsarak lakója. A felső-Nílus, Kongó és Zimbabwe területe az élettere. Egyiptomban is élt, de a mocsarak megritkulásával kiszorult az országból. Újabban Botswanában is előfordul. A madár állománya, egész Afrikában 1500 példányból áll. A papucscsőrű madár hossza 120 centiméter, szárnyfesztávolsága legfeljebb 2 méter és magassága körülbelül 115 centiméter. Mindkét nemnek galambszürke tollazata van. Fején vastag tollbóbita található, ha a madát izgatott, ezt felborzolja. Kampós végű, hatalmas csőre különlegessé teszi a madarat. Hosszú lábával jól tud a vízben gázolni; gyakran egy lábon állva türelmesen vár a zsákmányára...

Tuti menü